zwanenwatergroot6

Zwanenwater in Callantsoog

Het Zwanenwater in Callantsoog ligt verscholen in de Noord-Hollandse duinen. Dit beschermde natuurgebied heeft de grootste natuurlijke duinmeren van Europa. Je wandelt hier door duinvalleien vol bloemen en vlinders. Vanuit de vogelkijkhutten kun je vogels spotten op het Eerste en Tweede Water. Er is een mooie wandelroute uitgestippeld door het Zwanenwater, deze leidt langs het eerste water met een drijvende kijkhut, waar je de waterstand kunt aflezen. En je komt in een vogelkijkhut die over het tweede water uitkijkt, hier zijn allerlei vogels te spotten zoals aalscholvers, kuifeenden, grauwe ganzen en met een beetje geluk zie je pelikanen. Er lopen ook runderen die ervoor zorgen dat bijzondere planten een kans krijgen, doordat zij het gras en jonge boompjes weg grazen.

wandelroute Zwanenwater

Geschiedenis van het Zwanenwater
Het Zwanenwater ontstond na de aanleg van de Zijperzeedijk in 1596. Door het stuiven van zand zijn duinen, valleien en meren ontstaan.
Sinds 1973 beschermt Natuurmonumenten dit natuurgebied. In 1988 kreeg het Zwanenwater als belangrijk trekvogelgebied de internationale status van wetland. In 2008 is het aangewezen als aardkundig monument.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment